Welkom op Uitvaart-Den-Bosch.nl

As verstrooien

Als de nabestaanden de as niet willen bewaren dan kan men de as verstrooien. Als men voor deze keuze gaat is het wel belangrijk om heel zeker te zijn van de keuze want eenmaal verstrooid is de as ook voor altijd weg. Er zijn diverse plekken in Den Bosch maar ook daarbuiten waar men de as kan verstrooien. Het kan heel speciaal zijn om de as te verstrooien op een voor de overledene en nabestaanden dierbare plek. Denk bijvoorbeeld aan een plek waar de overledene graag kwam in het bos of bij zee.

Mag je de as overal verstrooien


Nabestaanden mogen de as niet zomaar overal verstrooien. Men moet altijd toestemming hebben van de eigenaar van de grond. Dat houdt dus in dat men de as zonder toestemming van een ander mag verstrooien in de eigen achtertuin. Als men de as wil verstrooien in de tuin van de buurman dan moet de buurman daar eerst toestemming voor geven. Nou komt het niet vaak voor dat mensen de as van hun dierbare bij de buren in de tuin willen verstrooien maar het komt wel regelmatig voor dat mensen een andere locatie in Den Bosch op het oog hebben. Denk bijvoorbeeld aan een mooie plek in een park. In dat geval gaat het meestal om grond die eigendom is van de gemeente Den Bosch. Men moet dan officieel gezien eerst toestemming vragen aan de gemeente Den Bosch.

Soms stellen mensen de vraag of ze een bekeuring krijgen wanneer ze de as verstrooien zonder toestemming van de eigenaar van de grond. Dat zal uiteraard afhankelijk zijn van de plek waar het om gaat, is dat ergens achteraf waar niemand er last van heeft of kiest men er voor om de as te verstrooien midden in het centrum. In dat laatste geval zal het zo zijn dat andere mensen er aanstoot aannemen en dat de politie wordt gebeld. Het is dus ook belangrijk om het gezonde verstand te gebruiken als men de as wil verstrooien.

As verstrooien op een begraafplaats

Op de meeste begraafplaatsen in Den Bosch zijn speciale strooivelden aangelegd. Hier kunnen de nabestaanden de as zelf verstrooien of de as laten verstrooien. Vaak is het ook mogelijk om een naamplaatje van de overledene te plaatsen op een monument bij het strooiveld. Voor het verstrooien van de as op een begraafplaats moeten de nabestaanden betalen. Neem contact op met de beheerder van de begraafplaats van keuze om te vragen naar de mogelijkheden en de kosten.

Kijk voor de contactgegevens in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Den Bosch.

As verstrooien op zee

Er zijn diverse rederijen die in opdracht as verstrooien over zee. Het kan zijn dat families de as laten verstrooien door een ander of dat ze dat zelf willen doen. Bij sommige rederijen heeft men de mogelijkheid om er een speciale dienst van te maken op zee waar meerdere nabestaanden bij aanwezig kunnen zijn. Het is ook mogelijk om de as over zee te laten verstrooien vanuit een vliegtuig.