Welkom op Uitvaart-Den-Bosch.nl

As bewaren

Als nabestaanden de as willen bewaren kan men nadenken over het object waarin de as bewaard wordt en over de locatie waar de as komt te staan.

Waar bewaar je de as?


Men kan de as gewoon thuis bewaren maar het is ook mogelijk om de as te bewaren in een urnenmuur of urnengraf op een begraafplaats of bij het crematorium. Als gekozen wordt voor een asbestemming op de begraafplaats of bij het crematorium dan kan men net als bij een gewoon graf een ruimte huren voor een bepaalde periode. Aan het einde van de afgesproken periode kan men er voor kiezen om de as weer mee te nemen of om de plek langer te huren.

Voor informatie over de diverse mogelijkheden en tarieven kan men het beste contact opnemen met het crematorium of de begraafplaats van keuze. Op bijna elke begraafplaats zijn tegenwoordig mogelijkheden om de as te bewaren. Kijk voor de contact gegevens in de hoofdstukken Begraafplaatsen in Den Bosch of Crematorium Den Bosch.

Urnen

De meeste voorkomende asbestemming is de urn. Urnen zijn er in diverse soorten, maten en kleuren. Ze worden gemaakt van diverse materialen. Als men kiest voor een urn is het belangrijk om rekening te houden met de plek waar de urn komt te staan. Als deze buiten wordt geplaatst dan moet men kiezen voor een urn die weersbestendig is. Komt de urn binnen te staan dan moet men weer nadenken over de plek waar hij komt te staan en het risico dat iemand de urn ooit per ongeluk kan omstoten. Men kan namelijk kiezen voor een onbreekbare urn, maar er zijn ook urnen van bijvoorbeeld glas die minder goed tegen een ongelukje kunnen.

Urnen zijn er in alle prijscategorieën. Ze worden aangeboden vanaf een paar tientjes tot in de duizenden euro’s. Stel daarom altijd eerst het beschikbare budget vast. Dat maakt het zoeken makkelijker. Om een indruk te krijgen van de verschillende urnen die op de markt zijn kan men kijken op de website van www.urnenwinkel.nl. Op deze site staan honderden foto’s van urnen waar uit gekozen kan worden.

Assieraad

Een assieraad ziet er eigenlijk precies zo uit als een gewoon sieraad. Het verschil is dat er een kleine ruimte in zit waar een beetje as in gedaan kan worden. Op die manier kan iemand altijd een beetje as bij zich dragen zonder dat het voor iedereen direct duidelijk is dat het om een asbestemming gaat. Bij assieraden kan men denken aan een horloge, oorbel, ketting, ring etc. Kijk voor inspiratie op www.urnenwinkel.nl in de categorie assieraden.

As in een kunstwerk

Het kan ook heel persoonlijk en bijzonder zijn om de as van een dierbare te bewaren in een speciaal kunstwerk. Er zijn diverse kunstenaars in Den Bosch die askunstwerken maken. Deze askunstwerken worden gemaakt in samenspraak met de nabestaanden waardoor er vaak een unieke asbestemming ontstaat. Het is wel belangrijk om vooraf goede afspraken te maken over de prijs en de materialen die worden gebruikt. Vraag de kunstenaar ook altijd om eerder werk, het liefst werk van een aantal jaren oud zodat men kan zien of de kunstenaar werk maakt dat langere tijd mooi blijft.

Nabestaanden die het askunstwerk buiten willen plaatsen, bijvoorbeeld in de eigen tuin, moeten er voor zorgen dat het monument niet eenvoudig gestolen kan worden. Zorg er ook voor dat er geen materialen worden gebruikt die voor dieven erg aantrekkelijk zijn. Helaas houden dieven meestal geen rekening met de enorme emotionele waarde die een askunstwerk heeft voor de nabestaanden.