Welkom op Uitvaart-Den-Bosch.nl

Directe hulp na overlijden

Mensen worden vaak overvallen door het overlijden van een dierbare Tussen alle emoties door moeten de nabestaanden ook nog eens een aantal zaken regelen. Omdat lang niet alles direct geregeld hoeft te worden staat hieronder op volgorde welke zaken als eerste geregeld moeten worden.

Bel de huisarts


Als iemand is overleden moet de huisarts worden gewaarschuwd omdat die een verklaring omtrent overlijden moet opmaken. Als iemand in het ziekenhuis is overleden wordt deze verklaring doorgaans opgemaakt door de behandelend arts. De verklaring van overlijden is nodig om verlof tot begraven of cremeren te krijgen. Zonder dit verlof mag een overledene niet worden begraven of gecremeerd. Het verlof wordt afgegeven als men aangifte van overlijden doet bij de gemeente Den Bosch.

Als de huisarts geen dienst heeft kan gebeld worden met de huisartsenpost in Den Bosch op telefoonnummer 0900-8860.

Let op! Als iemand een overledene aantreft onder verdachte omstandigheden (bijvoorbeeld zelfdoding of vermoeden van een misdrijf) bel dan direct het alarmnummer 112. Geef door waar u zich bevindt en de politie zal met grote spoed naar u toekomen.

Heeft de overledene uitvaartwensen vastgelegd?

Het kan zijn dat de overledene bij leven zijn of haar uitvaartwensen heeft vastgelegd. De overledene kan daar over hebben gepraat maar het is ook mogelijk dat deze uitvaartwensen zijn opgeschreven. Deze uitvaartwensenlijsten bewaren de meeste mensen bij hun belangrijke papieren. Probeer uit te zoeken of er sprake is van een wensenlijst zodat de wensen van de overledene meegenomen kunnen worden bij het gesprek met de uitvaartondernemer.

Heeft de overledene een uitvaartverzekering?

Probeer uit te zoeken of de overledene een uitvaartverzekering heeft lopen. Uitvaartpolissen liggen meestal bij de belangrijke papieren. Als er een uitvaartpolis is dan moet men kijken of daar in staat of het om een natura verzekering of een kapitaal verzekering gaat. Bij een natura verzekering kan men met het speciale nummer op de polis bellen om het overlijden te melden. Men kan bij beiden soorten verzekeringen helemaal zelf kiezen wie de uitvaart gaat verzorgen, maar bedenk dat de verzekeraar bij een natura verzekering doorgaans wel een lager bedrag uit keert dan de waarde van de uitvaart die staat beschreven in de polis als de nabestaanden er voor kiezen om de uitvaart te laten verzorgen door een ander.

Meer informatie over natura verzekeringen en kapitaal verzekeringen is te vinden in het hoofdstuk Uitvaartverzekering

Kies een uitvaartondernemer

Wees altijd zorgvuldig in de keuze van de uitvaartondernemer. Er is geen enkele reden om al binnen een paar uur een uitvaartondernemer bij de overledene te hebben. Veel families vinden het juist prettiger om de eerste uren nog even alleen te zijn met elkaar en de overledene.

In Nederland hoef je niet verplicht te beschikken over een speciaal uitvaartdiploma om te mogen werken als uitvaartondernemer. Ook mag elke uitvaartondernemer zelf zijn of haar tarieven vaststellen. De kwaliteit en de tarieven kunnen enorm uiteenlopen. Het regelen van een uitvaart is niet alleen heel emotioneel, maar ook erg intiem. Logisch dus dat de nabestaanden dan geholpen willen worden door iemand waar ze zich vertrouwd bij voelen. Vergelijk daarom altijd eerst meerdere uitvaartondernemers uit Den Bosch met elkaar op Uitvaartmarkt.nl.

Aan de hand van een wensenformulier ontvangt de aanvrager binnen enkele uren offertes. Dit levert al snel vele honderden euro’s besparing op, maar dat is niet het enige. Uitvaartmarkt.nl maakt het ook mogelijk om te vergelijken op kwaliteit en persoonlijkheid. Zo sturen sommige uitvaartondernemers bijvoorbeeld een video mee waarin ze zich presenteren. Op die manier zien de nabestaanden vooraf precies met wie ze te maken hebben. Het gebruik van Uitvaartmarkt.nl is geheel kosteloos voor zowel de aanvrager als de uitvaartondernemers.

Lees meer tips over het kiezen van een uitvaartondernemer in het hoofdstuk Uitvaartondernemer kiezen in Den Bosch.

Welke kleding krijgt de overledene aan

Als duidelijk is wanneer de uitvaartverzorger langs komt voor het eerste gesprek dan kunnen de nabestaanden vast kijken naar de kleding die de overledene aan krijgt. Het kan handig zijn om deze alvast klaar te leggen zodat de uitvaartverzorger ze mee kan nemen. Het kan natuurlijk ook zijn dat de familie de verzorging en aankleding van de overledene zelf verzorgt of in samenwerking met de uitvaartverzorger.

Als de overledene wordt verzorgd door de uitvaartverzorger dan kan het praktisch zijn om een foto van de overledene klaar te leggen. De uitvaartverzorger kan dan zien hoe iemand zijn of haar haar droeg en of de overledene make-up gebruikte.

Uitvaart regelen

In de dagen tussen het overlijden en de dag van de uitvaart gaan de nabestaanden de uitvaart invullen. Ze worden daar doorgaans bij geholpen door de uitvaartondernemer. Een uitvaart kan helemaal naar eigen wens en smaak worden ingevuld. Dat telt ook voor de condoleance. Er is veel meer mogelijk dan mensen soms weten, kijk voor inspiratie in de infotheek van uitvaart-den-bosch.nl..

Kijk bijvoorbeeld voor mooie en bijzondere locaties voor de Condoleance in Den Bosch. Een uitvaartplechtigheid kan natuurlijk worden gehouden in de aula van het crematorium in Rosmalen of in het uitvaartcentrum, de Sint Jan maar er zijn ook hele geschikte andere (niet uitvaart gerelateerde) locaties in Den Bosch waar een uit kan worden gehouden. De meeste overledenen worden nog altijd vervoerd in een mooie traditionele rouwauto, maar als men eens iets heel anders wil dan zijn er diverse bijzondere opties. In het hoofdstuk Rouwvervoer staan films over uitvaartmobiliteit van een rouwkoe tot een rouwcaravan of trike.

Pas op voor uitvaartdieven

Pas op met het verspreiden van adresgegevens in rouwadvertenties in kranten of op social media. Er zijn dieven die rouwadvertenties gebruiken om huizen te kiezen om in te breken. Deze dieven weten dat het huis gedurende de uitvaart leeg zal zijn en dat de kans groot is dat de buren ook naar de uitvaart zijn. Gebruik daarom het postadres van de uitvaartondernemer en zorg ervoor dat alles goed is afgesloten. Het is ook verstandig om mensen uit de buurt te vragen om een beetje op het huis te letten tijdens de uitvaart.

Overlijden in regio Den Bosch melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206