Locaties voor condoleance
Na de uitvaartplechtigheid wordt meestal een condoleance gehouden. Dit is het moment waarop de belangstellenden de directe nabestaanden kunnen condoleren als de familie dat op prijs stelt. Het kan namelijk ook zijn dat de familie aan het einde van plechtigheid aangeeft dat ze liever even rust willen omdat ze erg moe zijn van alle emoties. In dat geval kunnen de belangstellenden de nabestaanden in de dagen na de uitvaart condoleren door bijvoorbeeld even langs te gaan of door te bellen.
Hoe de condoleance wordt ingevuld kan de familie helemaal zelf bepalen. Soms kiest men voor een sobere condoleance maar het kan ook zijn dat men er een grote bijeenkomst van maakt waar men samen het leven van de overledene viert. Soms wordt er getoost op de overledene.
Condoleance soms een soort reünie
Families wonen steeds vaker ver uit elkaar. Daardoor ontmoet men elkaar soms lange tijd alleen online via social media. Bij een uitvaart komt men elkaar dan weer tegen in het echt en wil men vaak graag rustig kunnen bijpraten. Daarom kiezen veel families er voor om de tijd te nemen voor de condoleance. Als de condoleance wordt gehouden in een uitvaartcentrum of in de koffiekamer van het crematorium is het belangrijk om vooraf extra tijd te reserveren om te voorkomen dat andere families anders moeten wachten.
Bitterballen, champagne of toch cake en koffie
Bij de meeste condoleance wordt nog altijd gebruik gemaakt van een koffietafel. De belangstellenden krijgen een kopje thee of koffie met een plak cake of een bolletje met kaas of ham. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat men er voor kiest om een borrel te houden tijdens de condoleance. Het staat nabestaanden helemaal vrij hoe ze de condoleance invullen, met doet er wel verstandig aan om rekening te houden met het beschikbare budget.
Condoleance in hotel, restaurant of kroeg
Nabestaanden kunnen er voor kiezen om de condoleance te houden op een locatie die niet uitvaartbranche gerelateerd is. Het kan soms juist heel vertrouwd voelen en persoonlijk zijn om samen te komen op een plek waar de overledene ook graag kwam. Denk bijvoorbeeld aan de stamkroeg of de locatie waar de overledene is getrouwd. De meeste horeca in Den Bosch kunnen speciale arrangementen aanbieden voor condoleances. Het voordeel is dat men in deze locaties doorgaans minder rekening hoeft te houden hoe lang de condoleance gaat duren. Men kan er ook voor kiezen om samen te komen in een hotel, dat kan makkelijk zijn als er veel mensen zijn die van ver moeten komen en die mogelijk willen overnachten in Den Bosch.
Online condoleren
Veel nabestaanden kiezen er voor om mensen ook de gelegenheid te geven om hun condoleance online over te brengen. Op Condoleance.nl kan gratis een condoleanceregister worden aangemaakt voor de overledene. Het register blijft twee maanden online staan, daarna kan de familie het register zelf uitprinten of er voor kiezen om het register te laten afdrukken in een boek. Als de familie wil dat het register langer dan twee maanden online blijft wordt een kleine bijdrage gevraagd voor de hostingkosten van de website.