Welkom op Uitvaart-Den-Bosch.nl

Uitvaartcentrum Den Bosch

Er zijn diverse uitvaartcentra in Den Bosch. Er zijn uitvaartcentra die behoren tot de grote landelijke uitvaartorganisaties maar er zijn ook verschillende kleine uitvaartondernemers die een uitvaartcentrum hebben. Sommige uitvaartondernemers hebben zelf geen uitvaartcentrum, zij maken gebruik van de faciliteiten van collega’s.

Overledene opbaren in een uitvaartcentrum


In de dagen tussen het overlijden en de uitvaart wordt de overledene doorgaans opgebaard. Het is helemaal aan de nabestaanden om te bepalen of men vaak of juist minder vaak bij de overledene wil zijn. Meestal wordt een overledene opgebaard in een open kist zodat belangstellenden afscheid kunnen nemen van hun dierbare. Maar het kan ook voorkomen dat men besluit om de kist gesloten te laten.

Een uitvaartcentrum is de locatie waar een overledene opgebaard kan worden als de nabestaanden de overledene niet thuis willen of kunnen opbaren. In het uitvaartcentrum zijn meestal meerdere opbaarkamers waar belangstellenden bij de overledene kunnen zijn. De kist met de overledene wordt op een speciale kistkoeling geplaatst zodat het lichaam koel blijft om het ontbindingsproces zoveel mogelijk te vertragen. Het kan ook zijn dat er een glazen plaat over de kist wordt geplaatst met een koeling in de kist. Sommige uitvaartondernemers richten de opbaarkamers zo in dat nabestaanden de kist met de overledene bij binnenkomst niet direct zien. Op die manier kunnen alle belangstellenden helemaal zelf bepalen of ze de overledene wel of niet willen zien. Sommige mensen vinden het namelijk erg onprettig om een overledene te zien. Iedereen kan op zijn of haar eigen manier afscheid nemen.

24-uurs opbaarkamer

Bij de meeste uitvaartcentra moeten de nabestaanden van te voren afspreken wanneer ze bij de overledene willen zijn. De uitvaartverzorger zorgt er dan voor dat de kist op tijd klaar staat in de opbaarkamer. Als de nabestaanden weg zijn wordt de kist met de overledene geplaatst in een speciale koelingsruimte om er voor te zorgen dat het ontbindingsproces wordt vertraagd.

Er zijn ook uitvaartcentra in Den Bosch waar nabestaanden 24-uur per dag zonder vooraf een afspraak te maken bij de overledene kunnen zijn. Deze opbaarkamers worden ook wel 24-uurs kamers genoemd. De familie krijgt een eigen sleutel van de kamer zodat men kan komen en gaan wanneer men maar wil. Deze vorm van opbaren geeft veel vrijheid en mogelijkheid om helemaal naar eigen inzicht afscheid te nemen. De 24-uurs kamers worden zo koel mogelijk gehouden en de kist staat op een speciale kistkoeling.

Plechtigheid en condoleance in uitvaartcentrum

Veel uitvaartcentra beschikken over een eigen aula waar de uitvaart gehouden kan worden. Families vinden het soms praktisch om zoveel mogelijk handelingen op dezelfde locatie te houden zodat de belangstellenden zich niet steeds hoeven te verplaatsten. Doorgaans zijn alle benodigde faciliteiten aanwezig in het uitvaartcentrum. Meestal is er ook een ruimte waar de condoleance gehouden kan worden na de plechtigheid. Kijk voor meer inspiratie voor sfeervolle locaties in Den Bosch in de hoofdstukken Locaties voor de plechtigheid of Locaties voor de condoleance.