Welkom op Uitvaart-Den-Bosch.nl

Grafmonument kiezen

In de maanden na de uitvaart hebben de nabestaanden alle tijd om na te denken over de keuze van het grafmonument. Er is in Den Bosch en omgeving volop keuze aan grafmonumenten en ze zijn er in tientallen soorten en maten. Ook worden ze gemaakt van diverse soorten materialen, denk bijvoorbeeld aan natuursteen perspex, hout, metaal of glas.

Nabestaanden vinden het vaak nog best moeilijk om een grafmonument te kiezen. Dat is logisch want mensen hoeven zich doorgaans niet heel vaak te verdiepen in de verschillende soorten grafmonumenten die er zijn. Daarom kan het praktisch zijn om een paar tips die in dit hoofdstuk staan te gebruiken als voorbereiding.

Budget

De eerste stap die nabestaanden kunnen maken is om vast te stellen welk budget er beschikbaar is. Grafmonumenten zijn er namelijk in zeer uiteenlopende prijscategorieën. De prijs wordt onder andere bepaald door de hoeveelheid manuren die nodig zijn om het monument te maken. Maar ook de keuze van het materiaal speelt een belangrijke rol. Wanneer mensen weten welk budget ze hebben kunnen ze veel gerichter zoeken. Wat ook niet onbelangrijk is dat nabestaanden zo kunnen voorkomen dat ze zich in de schulden steken. Er zijn namelijk grafmonumenten voor vrijwel elk budget. Als er nauwelijks of geen budget is kan men ook overwegen om zelf iets te maken van het graf. Dan kan met planten of met bijvoorbeeld een mooie tekening van kleinkinderen die wordt geplastificeerd.

Neem de tijd en kijk naar andere graven

Er is geen enkele noodzaak om heel snel een keuze te maken voor een grafmonument. In de eerste maanden moet het graf nog inklinken omdat het grafmonument zou kunnen verzakken als deze te snel wordt geplaatst.

Een handige tip is om een paar keer rond te wandelen over de begraafplaats (of over meerdere begraafplaatsen). Op die manier ziet men veel verschillende soorten graven en krijgen de nabestaanden vanzelf een idee van welk soort graf ze aanspreekt en welke juist niet. Als men een mooi graf ziet dan kan men er een foto van maken en deze als voorbeeld laten zien aan de steenhouwer of aan de kunstenaar die het grafmonument gaat maken.

Hou rekening met de regels

Elke begraafplaats heeft zijn eigen regels als het gaat om grafmonumenten. De regels kunnen ook weer verschillen per grafvak. Op sommige begraafplaatsen zijn er bijvoorbeeld oude grafvakken waar men graag de eenheid wil bewaren. In die vakken zijn vaak duidelijke regels vastgesteld over het gebruik van materialen, kleuren en afmetingen. Het is verstandig om contact op te nemen met de beheerder van de begraafplaats om te vragen naar de mogelijkheden en de voorwaarden voor grafmonumenten. Kijk voor de contactgegevens van de begraafplaatsen in Den Bosch in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Den Bosch.

Vraag naar eerder werk

Vraag de monumentenmaker altijd eerst naar eerder werk. Het liefst ook werk van enige jaren oud en bekijk deze grafmonumenten. Op die manier kunnen nabestaanden zien of de monumentenmaker goede kwaliteit levert en of de door hem of haar gemaakte monumenten ook meerdere jaren mooi blijven. Het komt helaas nog te vaak voor dat nabestaanden een duur grafmonument hebben gekocht dat al na enkele jaren uit elkaar begint te vallen. Dat is niet alleen emotioneel heel erg confronterend maar ook erg kostbaar als men een nieuw monument moet kopen.

Overlijden in regio Den Bosch melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206