Welkom op Uitvaart-Den-Bosch.nl

Hoe verder na overlijden dierbare

Voor veel nabestaanden begint het echte rouwproces pas in de dagen en weken na de uitvaart. In de eerste dagen na het overlijden zijn mensen vaak overvallen door het verlies en zijn ze heel druk met het regelen van de uitvaart. Na de uitvaart komen er vaak nog veel mensen langs en is er veel afleiding, maar er komt een moment dat de mensen om de nabestaande(n) heen hun ‘gewone leven’ weer oppakken. Dan begint voor de directe nabestaanden vaak het echte gemis, het zijn de eerste momenten waarop iemand zich bijvoorbeeld heel erg eenzaam kan voelen.

Het verlies van een dierbare kan op de meest dagelijkse momenten heel erg pijnlijk voelbaar worden. Denk bijvoorbeeld aan een partner die opeens alleen moet eten, koffiedrinken, televisiekijken, de hond uitlaten, boodschappen doen, etc. Veel nabestaanden vinden na verloop van tijd hun (nieuwe) weg weer in het leven, maar het kan ook zijn dat iemand er alleen niet meer uit komt. In die situaties is het heel belangrijk om te weten dat er hulp is. In Den Bosch zijn verschillende organisaties te vinden die hulp bieden aan mensen in rouw. Ook zijn er nazorg organisaties die mensen kunnen helpen als ze bijvoorbeeld niet weten hoe ze zelf de administratie moeten oppakken.

Huisarts

De meeste mensen hebben in de loop van de jaren een goede band opgebouwd met hun huisarts. De huisarts kent zijn patiënten vaak erg goed en kan zich goed inleven in het gemis dat iemand voelt. Het kan daarom erg verstandig zijn om met de eigen huisarts te praten over het verlies van een dierbare. De huisarts kan helpen om in contact te komen met gespecialiseerde professionals en eventueel medicijnen voorschrijven als iemand in rouw niet meer kan slapen.

Humanitas ’s-Hertogenbosch

De lokale afdeling van Humanitas in Den Bosch helpt mensen die iemand hebben verloren. Zo zijn er bijvoorbeeld lotgenotengroepen waar mensen die hetzelfde meemaken met elkaar kunnen praten over het verlies. Neem gerust contact op met Humanitas voor hulp en advies.

Humanitas Den Bosch
Orthen 4
5231 XS 's-Hertogenbosch
073 614 6003
shertogenbosch@humanitas.nl
Website Humanitas afdeling Den Bosch

Hulp psycholoog

Soms kan het goed zijn om professionele hulp in te schakelen van een psycholoog die gespecialiseerd is in rouwverwerking. Er zijn verschillende psychologen in Den Bosch die deze hulp kunnen bieden. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Psychologen Nederland voor meer informatie.

Uitgebreide informatie over rouw op internet

De meest uitgebreide informatie over rouw is in woord en beeld te vinden op Uitvaart.nl. Daar is in het hoofdstuk rouw uitgebreide informatie te vinden. Er is heel veel geschreven informatie te vinden maar er staan ook veel films waarin prof. dr. Manu Keirse (Universiteit van Leuven) uitleg geeft over onderwerpen die te maken hebben met rouw.

  • Rouwen - Hoe doe je dat?
  • Normale rouw bestaat niet - misverstanden over het rouwproces
  • Emotionele aspecten - rouwproces werkt bij iedereen anders
  • Lichamelijke aspecten - rouw kan zorgen voor lichamelijke klachten
  • Steun van anderen - steun van mensen uit de omgeving
  • Hoe is iemand overleden? - invloed op het rouwproces
  • Verlies van een kind - gevolgen voor ouders en hun omgeving
  • Rouw bij kinderen - kinderen rouwen op hun eigen manier
  • Rouw bij verstandelijk gehandicapten - goede begeleiding zeer belangrijk

  • Overlijden in regio Den Bosch melden?
    Bel nu direct: 088 - 605 1206