Welkom op Uitvaart-Den-Bosch.nl

Eenzame uitvaart

Sommige mensen zijn heel erg eenzaam. Helaas komt dat ook voor in Den Bosch. Het gaat om mensen die geen contact hebben met familie of vrienden en waar nooit iemand langs komt. Als deze mensen komen te overlijden is er niemand die de uitvaart voor hen kan regelen. Er wordt in deze schrijnende situaties ook wel eens gesproken over een eenzame uitvaart. De gemeente Den Bosch moet er voor zorgen dat mensen die eenzaam zijn overleden in Den Bosch worden begraven of gecremeerd. Dat is vastgelegd in de Wet op de lijkbezorging.

Als de gemeente Den Bosch een melding binnen krijgt dat iemand is overleden waarvoor niemand de uitvaart wil regelen dan komt de gemeente in actie. De gemeente zal eerst proberen om uit te zoeken of er toch nog ergens familieleden gevonden kunnen worden. Als dat niet lukt dan gaat de gemeente de uitvaart regelen. Men zal tussen de spullen van de overledene gaan zoeken naar een eventuele wensenlijst. Als die wordt gevonden dan zal men die zoveel mogelijk volgen. Verder zal de gemeente ook uitzoeken of de overledene iets van waarde heeft achtergelaten waarmee men de uitvaart kan betalen. Er zal uiteraard ook worden gekeken naar een eventuele uitvaartpolis. Als er geen geld of iets anders van waarde is nagelaten zijn de kosten van de uitvaart voor rekening van de gemeente.

De gemeente zal proberen om de uitvaart sober, maar wel respectvol te laten zijn. Doorgaans wordt er voor gezorgd dat er medewerkers van de gemeente aanwezig zijn bij een eenzame uitvaart zodat niemand helemaal alleen begraven of gecremeerd wordt.

Eenzame uitvaart is niet hetzelfde als een uitvaart die de gemeente regelt voor mensen die wel (directe) nabestaanden hebben maar die niet kunnen of willen betalen. In die situatie zal de gemeente de uitvaart wel regelen, maar kan men de kosten later alsnog verhalen op de (directe)nabestaanden. Kijk voor meer informatie in het hoofdstuk Kan uitvaart niet betalen.