Welkom op Uitvaart-Den-Bosch.nl

Crematorium Den Bosch

Het crematorium is de plek waar een overledene wordt gecremeerd. In het crematorium wordt doorgaans eerst een plechtigheid gehouden voordat de technische crematie (lijkverbranding) plaatsvindt. In Den Bosch kiezen families doorgaans voor een crematie in Crematorium Rosmalen. In de omgeving van Den Bosch kan men ook nog kiezen voor Crematorium Maaslanden in Nieuwkuijk.

Hoe ziet een crematorium er uit?


Elk crematorium is uiteraard anders ingericht, maar in grote lijnen lijken de faciliteiten wel op elkaar. Voor de directe nabestaanden is er een speciale familiekamer waar de familie voor de plechtigheid begint samen kan zijn. Soms kiest de familie er voor om de kist met de overledene ook te plaatsen in de familiekamer zodat men nog even bij de overleden kan zijn.

De belangstellenden worden ontvangen in de ontvangstruimte. Het is aan de nabestaanden om te bepalen hoe en wanneer de familie en de belangstellenden de aula in gaan. Vaak gaan de belangstellenden als eerste naar binnen en zijn de voorste rijen in de aula gereserveerd voor de directe nabestaanden. Het kan zijn dat de kist al vooraan in de aula staat, maar het kan ook zijn dat de directe nabestaanden de kist met de overledene naar binnen dragen als alle belangstellenden al zitten. De familie kan zelf kiezen om de kist gesloten te houden in de aula of om de kist open te houden. Hoe de plechtigheid verloopt wordt in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart bepaald door de familie. Kijk voor meer informatie over de dienst in het hoofdstuk De plechtigheid.

De ovenruimte

De ruimte waar de crematieoven staat wordt meestal de ovenruimte of invoerruimte genoemd. Na de plechtigheid wordt de overledene gecremeerd. Het kan zijn dat de familie er voor kiest om met een paar nabestaanden aanwezig te zijn bij het invoeren van de kist. De kist wordt eerst op het invoersysteem van de oven geplaatst. Als iedereen in de ruimte klaar is wordt de kist ingevoerd in de oven. De kist wordt dan recht voor de deur van de oven geplaatst waarna de deur van de oven open gaat en de kist wordt ingevoerd. Dit gebeurt automatisch omdat het gezien de hoge temperaturen in de oven niet mogelijk is om de kist met de hand naar binnen te duwen. Als de kist is ingevoerd sluit de deur en begint het crematieproces. De meeste crematies duren ongeveer vijf kwartier.

Kijk voor uitgebreide informatie over de techniek, temperaturen en filtersystemen in het hoofdstuk De crematieoven op Uitvaart.nl.

Condoleance

In zowel Crematorium Rosmalen en Crematorium Maaslanden zijn verschillende sfeervolle koffiekamers die gebruikt kunnen worden voor de condoleance. Deze twee crematoria beschikken over een professionele keuken waardoor families de condoleance helemaal naar eigen wens en smaak kunnen invullen. Kijk voor inspiratie over de invulling van de condoleance en verschillende sfeervolle locaties waar men kan samen komen na een crematie in het hoofdstuk Condoleance in Den Bosch.

Asbestemming

Een maand na de uitvaart mogen de nabestaanden de as van hun dierbare ophalen. Vervolgens kan de familie nadenken wat er met de as moet gebeuren. Wil men de as uitstrooien of bewaren. Er zijn honderden mogelijkheden, kijk voor inspiratie en voorbeelden in het hoofdstuk Asbestemming in Den Bosch

Crematorium Rosmalen

Crematorium Rosmalen is gelegen bij begraafplaats Oude Baan. Het crematorium is onderdeel van Coƶperatie DELA.

Adres:
Oude Baan-Oost 170
5244 NG Rosmalen
Website Crematorium Rosmalen
Telefoonnummer: 040 262 49 00

Crematorium Maaslanden

Crematorium Maaslanden is gelegen in een mooie parkachtige omgeving in Nieuwkuijk en is net als het crematorium in Rosmalen onderdeel van Coƶperatie DELA.

Adres:
Abt van Engelenlaan 1
5253 VN Nieuwkuijk
Website Crematorium Maaslanden
Telefoonnummer: 040 262 49 00