Je eigen uitvaart regelen
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand zijn of haar eigen uitvaart wil regelen. Het kan zijn dat iemand ernstig ziek is en weet dat het levenseinde nadert. Het kan ook zijn dat iemand die nog helemaal gezond is toch graag wil dat zijn of haar uitvaart is geregeld omdat dat het een geruststellende gedachte is dat de nabestaanden straks niet achter blijven met allemaal vragen. Er zijn diverse manieren om je eigen uitvaart te organiseren. In dit hoofdstuk staan tips die kunnen helpen bij het regelen van je eigen uitvaart.
Begraven of cremeren
Een van de eerste vragen waarop een antwoord moet komen als iemand is overleden is de vraag of iemand moet worden begraven of gecremeerd. Het kan natuurlijk ook zijn dat iemand heeft gekozen voor lichaamsdonatie, maar dat komt minder vaak voor. Het komt nog regelmatig voor dat nabestaanden geen idee hebben of hun overleden dierbare begraven of gecremeerd wilde worden. Dat kan soms voor onnodige spanning zorgen, zeker als de nabestaanden er onderling niet uitkomen. Het is daarom voor iedereen verstandig om bij leven een keuze te maken tussen de drie vormen van lijkbezorging waar men in Nederland uit mag kiezen (begaven, cremeren of lichaamsdonatie).
Sommige mensen weten heel duidelijk waar hun voorkeur naar uit gaat, maar het kan ook zijn dat iemand het moeilijk vindt om een keuze te maken. Het kan daarom goed zijn om op uitvaart-den-bosch.nl rond te kijken in de verschillende hoofdstukken waar informatie is te vinden over begraven, cremeren of lichaamsdonatie in Den Bosch.
Wie bijvoorbeeld kiest voor begraven kan binnen die vorm van lijkbezorging weer diverse mogelijkheden kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de keuze van het graf (algemeen graf of particulier graf). Mensen die niet onder de grond begraven willen worden kunnen overwegen om te kiezen voor bovengronds begraven. Deze mogelijkheid wordt niet geboden in Den Bosch maar er zijn diverse begraafplaatsen in Nederland waar men wel bovengrondse graven heeft.
Iemand die meer wil weten over cremeren kan zich ook verdiepen in de asbestemming. Dat laatste heeft betrekking op wat men na de crematie gaat doen met de as. Moet de as worden verstrooid, bergraven of bewaard in een urn. Het is ook mogelijk om de as te verdelen over meerdere nabestaanden. Lees en bekijk diverse asbestemming in het hoofdstuk asbestemming in Den Bosch.
Wat kost je eigen uitvaart?
De kosten van een uitvaart worden opgebouwd uit verschillende onderdelen. In grote lijnen zijn die onder te brengen in drie hoofdgroepen (voor, tijdens en na). Voor heeft betrekking op de kosten die worden gemaakt voor bijvoorbeeld de kist, de verzorging van de overledene, opbaring, overbrengen overledene naar uitvaartcentrum/huis etc. Tijdens heeft betrekking op de dag van de uitvaart, denk dan aan de kosten voor het rouwvervoer, plechtigheid, condoleance, kosten voor het delven van het graf of kosten voor de technische crematie etc. Na heeft betrekking op de kosten voor bijvoorbeeld het grafmonument of de asbestemming.
Als u wilt weten wat de uitvaart van uw wensen gaat kosten dan kunt u gebruik maken van de handige online uitvaart kostencalculator van Uitvaart.nl. Hier kunt u precies uitrekenen wat de uitvaart gaat kosten. Daardoor kunt u precies zien of de uitvaart van uw wensen bij uw budget past.
Elke uitvaartondernemer heeft eigen kwaliteit en tarieven
In Nederland mag in principe iedereen zichzelf uitvaartondernemer noemen. Er is geen verplicht (uitvaart)diploma en elke uitvaartondernemer mag zijn of haar eigen tarieven vaststellen. Die tarieven lopen net als de kwaliteit van de diensten en producten enorm uiteen. Het is voor consumenten vaak heel lastig om, wanneer ze zijn geconfronteerd met het overlijden van een dierbare, een goede keuze te maken. Daardoor komt het helaas nog regelmatig voor dat families de uitvaart van hun dierbare moeten regelen met een uitvaartondernemer die eigenlijk helemaal niet bij ze past. Dat kan een hele negatieve invloed hebben op de manier waarop mensen afscheid nemen. Het is daarom niet onverstandig, wanneer iemand nadenk over zijn of haar eigen uitvaart, om na te denken over de keuze van de uitvaartondernemer.
Het is tegenwoordig heel eenvoudig om verschillende uitvaartondernemers die werken in Den Bosch met elkaar te vergelijken. Op Uitvaartmarkt.nl kunnen verschillende uitvaartondernemers met elkaar worden vergeleken. Aan de hand van een wensenformulier krijgt de aanvrager binnen enkele uren offertes van verschillende uitvaartondernemers die werken in Den Bosch. Een vergelijking kan al snel een besparing van vele honderden euro’s opleveren. Maar dat is niet het enige, Uitvaartmarkt.nl maakt het ook mogelijk om uitvaartondernemers te vergelijken op kwaliteit en persoonlijkheid. Zo zijn er bijvoorbeeld uitvaartondernemers die een video mee sturen waarin ze zichzelf presenteren. Op die manier zien de aanvragers vooraf precies met wie ze te maken hebben en kan men aanvoelen of het gaat om een uitvaartondernemer die past bij de familie.
Een vergelijking op Uitvaartmarkt.nl is helemaal kosteloos voor zowel de aanvrager als de uitvaartondernemers
Rouwkoe, champagne, as verstrooien in zee…
In Den Bosch valt heel wat te kiezen als het gaat om de invulling van een uitvaart. Er is veel meer mogelijk dan alleen een standaard uitvaart. Mensen die willen dat hun afscheid er heel speciaal en persoonlijk uit komt te zien kunnen de uitvaart helemaal naar eigen wens en smaak invullen. Onthoud dat bijna alles mogelijk is, schroom dus nooit om vragen te stellen aan de uitvaartondernemer. In de infotheek van uitvaart-den-bosch.nl is inspiratie te vinden voor alle onderdelen de te maken hebben met het afscheid nemen.
Hoe leg je je eigen wensen vast
Je kan je eigen uitvaartwensen op verschillende manieren vastleggen. Dat kan al heel eenvoudig door ze te bespreken met een (of meerdere) dierbare(n), maar het is ook mogelijk om alles vast te leggen op papier. Dat kan door je uitvaartwensen op te schrijven en dit wensenformulier te bewaren op een plek bij de andere belangrijke papieren. Het is wel belangrijk om je dierbaren op de hoogte te brengen van het bestaan van het wensenformulier om zo te voorkomen dat het pas na de uitvaart wordt gevonden.
Er zijn ook mogelijkheden om e.a. officieel vast te leggen. Denk dan bijvoorbeeld aan wensen op het gebied van nalatenschap of orgaandonatie. Kijk voor uitgebreide informatie over dit onderwerp in het hoofdstuk Wensen vastleggen op Uitvaart.nl
Uitvaartverzekering
Je kan je bij leven verzekeren voor de kosten van de uitvaart. Er zijn diverse uitvaartverzekeraars die verschillende pakketten aanbieden. In grote lijnen kan men kiezen uit een natura verzekering en een kapitaal verzekering. Kijk voor meer informatie over het verschil tussen een natura verzekering en een kapitaal verzekering in het hoofdstuk Uitvaartverzekering.
Verzekeraars hebben wel verschillende voorwaarden die onder andere betrekking hebben op de leeftijd die iemand heeft als hij een uitvaartverzekering wil afsluiten. Het kan ook voorkomen dat een verzekeraar iemand die ongeneeslijk ziek is niet meer wil verzekeren voor een uitvaart. Kijk voor uitgebreide informatie over regels en voorwaarden op www.uitvaartverzekering.net.